Dr. med. Dennis Raahave, ph.d. speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Formålet med at få foretaget en tarmskylning er ofte at afhjælpe symptomer som dårlig fordøjelse, oppustethed og mavesmerter samt vekslende afføring. I de første dage efter tarmskylningen vil mange af disse gener være forsvundet, når tyktarmen er blevet tømt for afføring og således være et tegn på, at det var den ophobede afføring, der var årsag til generne.

Tarmskylning blev anvendt allerede i det gamle Egypten ud fra en betragtning om at befri kroppen for affaldsstoffer. I den vestlige verden er funktionen af tyk- og endetarmen ofte hæmmet, hvad der kan resultere i forskellige former for forstoppelse og irritabel tyktarm , som giver ophobning af afføring.

I de senere år er tarmskylning blevet moderne, også som et led i kropspleje med detox-kure rettet mod ”forgiftningen” af kroppen som følge af ophobet afføring. Undersøgelser har her vist, at forekommer der forstoppelse med ophobet afføring, medfører det et øget antal bakterier, tillige med en mild betændelse af slimhinden i tarmen og påvirkning af immun-apparatet. Det opleves af nogle som kortvarige influenza-lignende tilfælde, utilpashed, træthed, ledgener og uren hud.